Hae tästä blogista

18. lokakuuta 2015

Rauhallisuutta ja roskia

Ihana viikonloppu on takana. Rauhallinen sellainen, jossa omaa aikaa on ollut riittämiin. Eilen kävin isoäidilläni Helsingissä ja reissasin bussilla ja metrolla. Uskomatonta että ensi vuonna pääsee metrolla Helsinkiin...

Tänään olin aamulla jo päättänyt että lähden tekemään roskakävelyn Ison kauppakeskuksen viereen. En laajentaisi aluetta sen kummemmin koska aiemmat kävelyretket ovat osoittaneet painajaiseni todeksi. Roskia joka puolella.

Lähdin kotoa roskapihteineni ja ison muovikassin kera ja kun pääsin kauppakeskuksen nurkille roskapussini oli täynnä tupakka-askeja, pikaruokaketjun mukeja, pahvikahvimukeja, lasinsiruja, pullonkorkkeja ja nuuskarasioita. Tyhjensin pussiani viereiseen roskikseen, joskin tosi hankalalla tavalla. Aukko on niin matala, että pahvimuki pitää ensin survoa littanaksi. Käytin pussin tyhjentämiseen apuna pihtejäni.

Matka jatkui uuden ulkoparkkiksen viereen, autotien viereen. Lisää pahvimukeja (tupakantumppejahan on joka paikassa, niitä ei tarvitse erikseen mainita, enkä aina jaksa kaikkia niitä kerätä), tupakka-askeja, litistyneitä alumiinitölkkejä, kolmioleipämuoveja, maitotölkki... lista jatkuu loputtomiin. Löysin jopa yhden ehjän tölkin ja päätin kääntyä takaisin.Vein pienen pussin äskeisen roskiksen viereen ja noukin roskiksesta yhden pussin, sen hyvän, joka äsken oli käytössä.

Yllättäin olin kävellyt ohi roskien. Tai näin ne vasta takastullessa. Tai ihmiset ovat aatelleet, että tuo mielellään korjaa roskia niin heittävät lisää kerättävää. Whatever..

Vien kauppaan tyhjän tölkin ja annan sen miehelle joka lataa pullojaan automaattiin, saan kiitokseksi muminaa. "Ole hyvä!" 0,15€ hänelle lisää. Tajuan että yksi pussi jäi roskiksen viereen mutta päätän jättää sen sinne.

Lisää kerättävää löytyy kotimatkalla. Kaupan pihasta vien kaksi ostoskärryä takaisin sisälle ja vien tyhjän pullon palautukseen ja ojennan pullokuitin (0,20€) toiselle miehelle joka latoo koneeseen kassinsa sisältöä. "Ai, mitä, en mä tarvitse". Tyrkytän lippusta silti ja hän hymyilee ja sanoo kiitos :)

Kotimatkalta kerään vielä noin muovikassillisen roskaa (mm. kaksi muovihenkaria, tyhjän skyrpurkin ja lisää patukkapapereita) ja saan yhdeltä lenkkeilevältä äidiltä rattaineen kommentin "Loistavaa että keräät roskia!" "Kiitos, kiitos"
Eräs mummeli juttelee mukavia ja kehuu työtäni. Eräs vanha pariskunta kävelee ohi ja mies kiittelee että joku jaksaa. Hänkin keräsin 10 vuotta jossain päin Espoota roskia. "keräätkö jonkun yhdistyksen parissa?" Vastaan että ihan yksityisesti mutta Roskapäivässä  - liikkeen innoittamana.

Summa summarum. Vika ei ole siinä että roskiksia ei ole joka paikassa. Vika ei ole siinä, että roskiksia on liiankin useassa väärässä paikassa. Ei vika ole siinä että roskikset olisivat vääränvärisiä, kuviollisia, isoja tai pieniä. Vika on ihmisissä!

"Hups, nyt se roska lensi taskusta tuulen mukana. Äh en jaksa nyt sitä poimia kun on kiire".

"Phyi, kun purkka ei enää maistu millekään. Ja äh, ei nyt oo mitään paperia mihin sen laittaa. Sylkäisen sen vaan tohon."

"Pitää niillä kaupungin siivoustyöntekijöilläkin olla jotain hommaa ja kun roskista ei nyt Tässä näy niin laitan roskani tähän ojaan"

"Noh, en mä tällä parkkilipulla enää mitään tee, viskaampa sen auton ikkunasta ulos, roskahan se on enkä tarvitse sitä enää enkä jaksa kotiin asti ajaa sen kanssa"

Välinpitämättömyyttä. Joo, no okei, banaaninkuoret on biojätettä ja maatuvat (Edit: 1-3 vuodessa, luki jossain), mutta silti ne ovat roskia, rumia, ruskeita roskia.

Olisi kiva jos ihmiset huomaisivat miten siistiä tuli kun keräsin ne kaikki roskat. Tai no en kaikkia, tupakantumpeille en mitään mahda. Pitäisi olla rikkakihveli ja lapio niitä varten. Yhtään tupakoitsijaa en saanut rysän päältä kiinni että olisin voinut ojentaa tuunaamani miniroskiksen. Vielä mä kohtaan ja uskallan! Aion palata viikon päästä Ison Omenan liepeille ja nähdä miltä siellä silloin näyttää.

Enää en häpeä kerätä roskia muiden nähden, enää en ehkä näytä niin vihaiselta kun minua uskalletaan lähestyä, mutta ärsyttää kyllä roskaisuus ihan mielettömästi.

Parantakaa tapanne! Kerätkää itse YKSI roska päivässä. Roskikseen! Joo, kehtaa vaan! :)

Roskatonta ympäristöä toivoen ja iloista viikkoa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)

Lukijat