Hae tästä blogista

18. kesäkuuta 2016

Rahanmenoa

Raha on kyllä kummallinen juttu. Sanotaan että se on tie onneen, mutta kuitenkin siitä voi olla myös harmia. Jos sitä on liikaa. Minusta on tullut aika pihi juuri tämän "Vuosi ilman uusia vaatteita"-kampanjan myötä. En osta uutta, mutta osaan minä törsätäkin. Mutta minusta alkaa tuntua että tämä menee hieman jo yli, sillä pelkään laittaa rahaa jo vaikka mihin ja vaikka säästän isoissa jutuissa, rahat "on aina loppu". Okei,saatan tuhlata kymppejä vaikka kierrätyskeskuksissa ja fida-lähetystoreilla eikä se minusta ole tuhlaamista. Samalla autan ja kannatan kierrätystä. Mutta ei niistä paikoista kaikkea saa.

Juuri puhuin ystävän kanssa rahasta. Siitä kun sitä ei ole. Ei ole ehkä järkevää kertoa siitä näin avoimesti, rahattomuus kun koskee ihmisiä eri tavalla. Jotkut ovat oikeasti rahattomia. Ei ole omaa kotia tai ei ole työtä mistä rahaa tulee, Minä en tarkoita mitään pahaa tällä kirjoituksella, Tämä on vain minun tapani purkaa asioita.

Perheellisenä ajattelen tietysti aina niitä pakollisia kuluja, mihin rahaa käytän. Ruoka, harrastukset, vakuutukset, pakolliset lääkärikäynnit yms. Mutta jos näitä ei oteta nyt huomioon niin mihin tarvitsisin nyt rahaa, jotta voisi elää edes hetken ilman huolia? En osaa kyllä laittaa näitä edes tärkeysjärjestykseen, mutta nämä asiat ovat pyörineet mielessä:

* Polkupyörä: omasta polkupyörästäni ilmeisesti hajosi toukokuun alussa jokin vapaa aksel ja se ei toimi. Sillä ei voi polkea. Poljin muutaman päivän lapsen (aikuisten koko) pyörällä ja kun jälkeläinen halusi kävellä kouluun toukokuun, otin hänen pyörän käyttöön ja ajattelin korjauttaa pyörän kun on rahaa siihen. Sitä paitsi korvaava pyörä toimii loistavasti. Lopputulos: On kesäkuun loppu, ajan edelleen lainapyörällä.

* Hiukset: Kampaajani jäi pitkälle lomalle jouluna eikä ole palannut töihin. En ole käynyt muilla leikkauttamassa. Ainahan kuontalon saa kiinni, ja niin se on todella useasti. Alkaa kyllä tökkimään jo harmaat ja tänään aionkin värjätä hiukset. Silti, haluisin pitää hiuksia aukikin, mutta en halua näyttää niitä kenellekään. Oikea harakanpesä. Paitsi jos saan päähäni laittaa niihin hieman muotovaahtoa ja antaa kuivua rauhassa.

* Hampaat: Suun kuntoa pidän yllä hammaslääkärikäynneillä ja edellisestä on kaksi vuotta aikaa. Olis aika käydä, vaikkei mitään järisyttävää ole tapahtunut. Vielä.

* Sade: ulkoilen paljon töissä ja työmatkoilla pyörälläajo ärsyttää sateessa sen verran että lupasin itselleni että ostan sadeasun, joka oikeesti kestää vettä. Myös kaksi vuotta sitten saamani Desigual-kumisaappaat päästävät vettä läpi. Niissä on reikä joka ei talttunut edes ilmastointiteipillä.

* Korkokengät: Raha on säästössä kenkiä varten. Välillä iskee epätoivo että miksi säästäisin rahat yli 300€:n kenkiin kun oikeasti tarvitsen rahaa ainakin ylläoleviin?

* Hieronta, kasvohoito, jalkahoito: näitä ylellisyyksiä osaa arvostaa lahjakorttien muodossa. Hieronnassa käyn 1,5 kuukauden välein, koska käyn nyt kuntosalilla ja se oikeasti auttaa selkälihaksien kunnossapidossa. Tammikuussa kävin lahjaksi saamallani lahjakortilla ylellisessä kasvohoidossa ja siellä sanottiin että tekisin hyvää mennä keväällä uudestaan. Kyllä, mutta millä rahalla? Jalkahoidon tein kotona mikä oli luksusta, ja olenkin yrittänyt muistaa rasvata jalkoja sen jälkeen.
-----
Olen yrittänyt vähentää kuluni minimiin. Olen jättänyt (okei, tulee repsahduksia mutta ei niin usein enää) karkkien oston ihan minimiin. Viikonloppuisin yritän herkutella jotta töissä tai töiden jälkeen ei tarvisisi. En osta uusia vaatteita, en kenkiä, lupaan olla käymättä fidassa ja kierrätyskeskuksissa kuukauteen (heräteostoshelvetti) ja ostaa säästeliäästi ruokatarvikkeita ja käyttää kaapista pois kaikki mahdollinen. Jääkö minulle silti enemmän rahaa säästöön? Onko minulla sitten mahdollisuus toteuttaa jokin noista tämän vuoden aikana?

Joku voisi sanoa, että menet vaan hankit ne korkokengät. Tai käyt hammaslääkärissä! Tai korjautat pyöräsi. Mutta jos tuleekin tiukkaa ja lapsen pitää päästä lääkäriin jne. Ei tietenkään aina voi noin miettiä, mutta Nuo voi odottaa.

Raha ei valitettavasti kasva puissa. Sitä ei voi kylvää. Pitää toivoa vaikka lottovoittoa.

Kyllä. Raha tekisi toisinaan onnelliseksi.

Tällaisin miettein tänään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)

Lukijat