Hae tästä blogista

26. toukokuuta 2016

Ethän sinä koskaan kaadu?

Pyöräilykypärä. Sellaisia ei ollut vielä oman tietämyksen mukaan 1980-luvulla käytössä tavallisilla ihmisillä. (pitäis varmaan googlata) (tai jotain pottamallisia!) En muista käyttäneeni semmoista kultaisella 1990-luvullakaan kun pyöräilin kouluun ja takaisin 3,5 km matkoja pikkukunnassa. Ja hengissä on selvitty. Tosin en joutunut onnettomuuksiinkaan enkä pahemmin kaatunut. Ja noudatin aina liikennesääntöjä. Kuuliaisena lapsena.

Muistan isäni kertoneen minulle kun olin n. kymmenen vuotias tarinaa, jossa nuori/lapsi otti karkkipussista karkkia pyörällä ajon aikana ja kaatuneen auton alle sen seurauksena. Ajotien vieressä ajoi. En muista miten pyörälläajajan kävi (huonosti kumminkin), mutta tämän opetuksen muistan aina, joten kun ajan, ajan. En tee muuta. En edes kuuntele musiikkia. Tai jos kuuntelen, niin pienellä volyymilla.

Tämän opetuksen painotan myös lapsilleni. Liikenteen äänet pitää kuulla ja ympäristö pitää havannoida vaikka kuulokkeet on päässä. Suojatiellä ei katsella kännykkää, vaan autoja ja liikennettä.

Nykyään näkee ihmisiä (nuoria ja nuoria aikuisia) ajamassa pyörällä ja näpyttämässä kännykkää tai ajamassa pyörällä ja samalla puhuu mobilepuhelimeensa. Ilman handfreetä. No, ei ole turvallista. Vaikka ajaa ihan suoralla, pyörällä ajoon tarvitaan kaksi kättä. Toki on sitten apuvälineitä käytössä esim. hands-free ym. Mutta havainnointi pitää olla kunnossa!!

Mutta kun näkee äitejä ja isiä ajamassa pyörällä jälkikasvunsa kanssa. Lapsella on oma pyörä tai potkupyörä ja kypärä. Aikuisella ei. Niitä näkee paljon. Miten vanhempi perustelee sen lapselle? "Sitten sun ei käy kuinkaan kun kaadut kun on kypärä päässä?" Mites aikuisen pää? Kuka auttaa lasta kun aikuinen kaatuu eikä voi auttaa lasta? Tai soittaa apua.

Jos lapsi istuu pyörän takana istuimessa kypärä päässä mutta aikuisella ei ole. Mitä se auttaa? Ja ketä? Jos kaadutte? Kuka soittaa apua?

Somessa leviää kuva jossa lukee "Äiti? Ethän sinä koskaan kaadu?" Nii-iin. Aikuiset ovat muita taitavampia. Ne ei kaadu. Mutta jos joku ajaa päälle etkä voi sille mitään? Lapsiko soittaa ambulanssin? Pahassa tilanteessa kypärä ei pelasta mutta pienessä tilanteessa pelastaa hengen.

Käytä kypärää esimerkiksi nuorille ja lapsille.

Käytä kypärää että selviät hengissä pienistä onnettomuuksista. Ja voit auttaa muita.

Ne toiset ei osaa. Ei ole siitä kiinni ettetkö sinä osaa.

Pidetään äidit ja isät hengissä. Kypärät päähän.

Ne on cool.

Ne ei oo noloja enää!

Minä käytän kypärää AINA kun pyöräilen. Olo tuntuu oudolta ja yksinäiseltä jos lähden huomaamatta pyöräilemään ilman kypärää. Pakko palata takaisin ja vaikka myöhästyä sen takia.

Laadi turvalliset säännöt.Pidä niistä kiinni.

Jos kypärä pilaa hiukset, voiko ne suoristaa/kihartaa uudelleen.

Fiksu pitää kypärää!Lapseni sai uuden pyörän. Minun kypäräni sopii hänen päänmuotoonsa parhaiten. Hän lähti yksi päivä kaverille pyörällä. Sain viestin että pyörällä on lähdetty. Kyselin perään onkos kypärä mukana?? On, veljen hyvä kypärä, Viesti on mennyt perille. Ainakin vielä. <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit :)

Lukijat